2020

Opa Joop is 100 en haalt al 30 jaar oud papier op!

Gemaakt door: Angelly Valks

Als je naast het politiebureau in Almere Stad een klein grijs autootje ziet rijden, zou dat zomaar Opa Joop kunnen zijn. Een paar keer per week rijdt hij naar het terrein naast de politie want daar kan hij papier en karton weggooien.

Dat papier en karton, haalt hij zelf op.  

Opa Joop doet dit al 30 jaar, sinds hij 70 jaar oud was. Ja, dat lees je goed, opa Joop is nu dus 100 jaar oud!

Hij weet niet meer hoeveel oud papier hij in al die jaren heeft opgehaald, maar de Wandelvereniging krijgt de opbrengst en kan er elk jaar bijvoorbeeld ook de avondvierdaagse van organiseren.

Dat moet dus wel een hoop papier zijn geweest.

Hij zou nu toch weleens kunnen stoppen, vind je niet? Nou, opa Joop is dat nog lang niet van plan.

In januari 2020 kreeg hij zelfs een nieuw autootje van de gemeente, en die kan nog heel wat jaartjes mee. Eigenlijk kreeg opa Joop eerst een speld cadeau als beloning voor het ophalen van het papier. De Growing Green Speld. ‘Zo’n speld is leuk, maar ik heb meer aan een nieuw vervoermiddel’, zei opa Joop toen. En daar was iedereen het eigenlijk wel mee eens. Daarom kreeg hij de auto. Als je op YouTube zoekt naar Tranen van geluk bij Almeerse opa kun je zien hoe blij opa Joop daarmee was.

SHORT STIRLING BK716

Gemaakt door: Anh Nguyen

Heb jij het op school al over de Tweede Wereldoorlog gehad? Dan weet je vast wel dat Nederland tussen 1940 -1945 door de Duitsers was bezet. Er waren een aantal landen die hun best deden om ons te bevrijden, zoals Engeland.

Vliegtuigen uit Engeland vlogen over Nederland naar Duitsland om daar bommen op Berlijn te gooien. Als dat gedaan was, vlogen ze weer terug naar huis.

Midden in de nacht, in maart 1943, vloog een vliegtuig uit Engeland met de naam Short Stirling BK716 boven het IJsselmeer. De Duitsers schoten het vliegtuig neer en het stortte neer in het meer. Alle bemanningsleden kwam om het leven.

Vijf Engelsen en twee Canadezen.

Op de plek waar zij zijn omgekomen, ligt nu het Markermeer.

Het heeft heel wat jaren geduurd voordat het vliegtuig werd gevonden. In 2008 werd toevallig een deel van de motor gevonden.

Het hele vliegtuig is in 2020 geborgen, zo wordt het genoemd als iets dat gezonken is uit het water wordt gehaald.

Ook de overleden soldaten werden gevonden. Hoe gek dat misschien ook klinkt, de familieleden van deze soldaten waren eigenlijk heel blij dat ze eindelijk zeker wisten dat hun dierbaren overleden waren.

De gemeente Almere wil graag samen met de nabestaanden stilstaan bij de omgekomen bemanningsleden.

Dat gebeurt op 12 oktober 2021. Tijdens de herdenkingsceremonie wordt het kunstwerk ‘Rise’ onthuld, dat is gemaakt om de bemanningsleden van de BK716 te herdenken.

Hieronder staan de namen van de bemanningsleden van de BK716:

  • Flying Officer John Frederick Harris
  • Sergeant Ronald Kennedy
  • Flying Officer Harry Gregory Farrington
  • Sergeant Charles Armstrong Bell
  • Flying Officer John Michael Campbell
  • Sergeant Leonard Richard James Shrubsall
  • Flight Sergeant John Francis James McCaw

 

AllyBlijftBinnen

Gemaakt door: Defina Demiri

Veel jongeren – maar misschien ook wel jouw ouders - noemen Almere liefkozend Ally.

Doe jij dat ook?

In 2020 was je waarschijnlijk, net als heel veel mensen, steeds in Ally. We mochten allemaal niet naar school, naar het werk of op bezoek bij ouderen.

Het coronavirus hield ons allemaal binnen, in onze eigen huizen.

Dat vond je misschien ook wel heel moeilijk af en toe.

Daarom bedachten vijf jonge Almeerse ondernemers iets moois en noemden het AllyBlijftBinnen. Ze zorgden dat niemand zich echt alleen hoefde te voelen, jong en oud, en verzonnen allerlei bijzondere acties.

Zo gingen ze met een boot vol muziek door het centrum varen. Mensen zongen en dansten mee op hun balkonnetjes of bij hun voordeur. Ook de ouderen van Verpleeghuis De Kiekendief vonden dit heel mooi.

Misschien heb jij wel met Pasen een van de duizend eieren gevonden die Ally de Paasaap had verstopt in tuinen en plantenbakken. Een grote verrassing!

Of heb je ook online Koningsnacht op het dak van de WTC-toren gevierd?

AllyBlijftBinnen heeft bij veel Almeerders een glimlach op het gezicht getoverd.

Je kunt op Instagram #almereblijftbinnen nog meer zien en filmpjes bekijken.