2018

Kamp Seedorf in Almere in 2018

Heb jij die voetballer gezien op het stadhuis? Niet een echte natuurlijk, maar een grote, geschilderde afbeelding van de oud-Almeerder en heel beroemde voetballer Clarence Seedorf? Nee? Tik dan Seedorf Stadhuis Almere op Google in. Er zijn namelijk heel veel foto’s van gemaakt en op social media gedeeld.

De afbeelding van Clarence is dan ook een echte Kamp Seedorf. Street art gemaakt door de groep Kamp Seedorf. Hun stijl is heel herkenbaar en populair bij jong en oud.

Kamp Seedorf is de naam van de groep. Het is een avontuurlijk verhaal dat in 2010 begint. In dat jaar besluit een geheime groep van zo’n tien Almeerse straatkunstenaars om anoniem hun tijdelijke, handgeschilderde street art te verspreiden. Ze schilderen beroemdheden zoals voetballers en rappers. Dat doen ze op papier en plakken het daarna op, daarom is de kunst tijdelijk. Omdat het geplakt is kunnen de kunstwerken van de gevels en muren worden verwijderd.

De naam Kamp Seedorf is een eerbetoon aan voetballer en oud-Almeerder Clarence Seedorf. Want, zeggen ze, ook deze voetballer kreeg net als de stad Almere veel minder erkenning dan ze hebben verdiend.

Kamp Seedorf is intussen gegroeid en zelfs internationaal steeds bekender. Nog steeds bestaat de groep uit grotendeels Almeerders en werken ze eigenlijk nog steeds illegaal. Het leukste vinden ze om hun kunst op plekken te hangen waar dat niet mag. “Het is mooi als voorbijgangers onze tekeningen herkennen en ons via social media taggen”. Wij maken er zelf ook blijvende, digitale foto’s van die we delen op ons Instagram-account’, zegt een van hen.

In 2018 maakt Kamp Seedorf drie grote kunstwerken in Almere Centrum. Eén kunstwerk is een schildering van de Almeerse rapper en producer Esko op het Stationsplein. Op dezelfde plek plakken ze een (bruine) kiekendief, als symbool van Nederlands jongste provincie Flevoland.  Op de gevel van het stadhuis voetbalt Clarence Seedorf en op het Forum worden te trappen omgetoverd tot ALLY-trappen. Wedden dat je voortaan steeds meer kunst van Kamp Seedorf gaat ontdekken?

20 jaar Endzjin Studentenvereniging

Je bent er vast nog niet mee bezig, maar als je na je middelbare school wil studeren, hoef je Almere niet te verlaten. Want ook in je eigen stad kun je verder leren. In 2018 is het 20 jaar geleden dat in Almere de eerste Hoger Beroeps Opleiding (HBO) werd gestart. In andere steden waar al veel langer gestudeerd kan worden, kunnen studenten zich ook bij een vereniging aansluiten die speciaal voor hen leuke dingen organiseert. In 1998 komt er een Almeerse Studentenvereniging met de ingewikkelde naam Endzjin S.V. E. I. A. De vereniging is toegankelijk voor alle studenten, welke opleiding ze ook volgen. Op S.P.A. De Dromedaris, dit is hun eigen plek, ook wel sociëteit genoemd, organiseren ze feesten en bijeenkomsten. In 2018 vieren ze hun 20-jarig bestaan.

Upcyclecentrum Almere Haven

Heb je spullen die je niet meer gebruikt? Wat dan ook?  Dan kun je die naar het Upcyclecentrum in Almere Haven brengen. Upcyclen betekent dat materialen opnieuw gebruikt worden en dat er zo geen extra afval ontstaat. In Almere Haven wordt begin 2018 het Upcyclecentrum geopend. Ook het gebouw is gemaakt en ingericht met hergebruikte materialen uit heel Almere. Natuurlijk wekt het centrum eigen energie op met zonnepanelen en wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet. Wil je meer over upcyclen weten en zien wat er gemaakt wordt? Dat kan, want het gebouw heeft een belevingscentrum waar je ziet wat er nog van versleten spijkerbroeken, oude lampenkappen of zelfs van sinaasappelschillen kan worden gemaakt.


10 jaar Strandfestival ZAND

Ken jij het Strandfestival ZAND? Dit feest vindt elke zomer plaats op het strand van Almere. In de zomer van 2008 is het de eerste keer dat dit gebeurt. Op het strand treden de hele dag door bekende Nederlandse artiesten op. In tien jaar tijd is het festival steeds groter geworden en kunnen mensen er van 12:00 uur in de middag tot middernacht dansen en feesten. In 2018 viert het festival haar tienjarig jubileum.