2017

Luierpark

Park voor een lach & traan

In het Luierpark in de Stripheldenbuurt, kunnen ouders, broertjes en zusjes van gestorven of (on)geboren kinderen een herdenkingsboom laten planten. De boom is een zogenoemde zakdoekjes- of luierboom, met de Latijnse naam Davidia Involucrata. Deze boom krijgt als hij bloeit schutbladeren die op zakdoekjes/luiers lijken. Google maar eens, dan begrijp je meteen waarom deze boomsoort deze naam kreeg. Op de boom komt een houten bordje met daarop de naam en geboortedatum van een kindje of de sterfdatum van een kindje dat er helaas niet meer is. Tineke Ras bedacht dit troostrijke bomenpark. Ze wilde heel graag een plek maken waar ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes het kindje dat er niet meer is kunnen herdenken of kunnen vieren dat er een kindje geboren is. Een fijne plek waar broertjes of zusjes ook kunnen spelen op houten speeltoestellen of waar je in rust op een bankje kunt zitten. Omdat je er kunt spelen en kunt herdenken wordt het Luierpark ook een park voor een lach en een traan genoemd. Op 29 maart 2017 is het park door wethouder Frits Huis geopend. Inmiddels staan er meer dan 70 bomen.

Almere Beste Binnenstad 2017-2019!

Kom jij vaak in Almere Centrum? Dan heb je misschien al wel het logo ‘Beste Binnenstad’ gezien. Dat logo is door de winkeliers en andere organisaties die met het centrum hebben te maken overal opgehangen. Want Almere is trots. Op 23 november 2017 wint de binnenstad de titel van de Beste Binnenstad. De verkiezing voor deze stad is landelijk en bestaat al sinds 2003. Om de twee jaar krijgt een stad in Nederland de prijs. De jury gaf Almere de prijs omdat ze vinden dat de binnenstad anders is dan andere binnensteden. Ook vinden ze dat de bedrijven, de gemeente en andere organisaties van Almere Centrum goed samenwerken om de binnenstad voor iedereen een fijne plek te laten zijn.

Bos der Onverzettelijken

Het Bos der Onverzettelijken is een oorlogsmonument van wel 2100 bomen die met de hand zijn geplant. Elke boom is voor iemand die in het verzet zat tijdens de Tweede Wereldoorlog en die werd doodgeschoten. Het Bos der Onverzettelijken wordt in 1992 door Prins Bernard geopend. Nu, al die jaren later, is het bos wat uit zijn voegen aan het groeien. Ook is er stormschade of zijn bomen door ouderdom niet goed meer. Daarom wordt het bos nu stap voor stap opgeknapt zodat het een mooie plek blijft waar mensen de oorlog kunnen herdenken.

VMCA 30 jaar

In 2017 viert de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (afgekort de VMCA) een feestje. Ze bestaan namelijk 30 jaar. De VMCA is belangrijk voor mensen die mantelzorg bieden of die mantelzorg nodig hebben. Mantelzorg is een mooie naam voor het zorgen voor iemand in je naaste omgeving die dat door ziekte of een handicap extra nodig heeft. Zorgen is bijvoorbeeld boodschappen doen of koken. Mee naar de dokter gaan, of naar een fysiotherapeut. De persoon die zorg nodig heeft kan een oma of opa zijn. Je moeder of vader. Of een broer of zus. Maar je kunt ook mantelzorger zijn voor iemand die geen familie is of die je niet goed kent. Dan ben je vrijwilliger en krijg je niet ervoor betaald. Deze vrijwilligers zijn heel fijn voor mensen die mantelzorg aan een geliefde of familielid of zomaar iemand geven. Een vrijwilliger kan de zorg even overnemen. Als je moeder bijvoorbeeld veel voor je oma moet zorgen, kan het fijn voor haar zijn, als even iemand anders mee kan gaan naar de huisarts. De VMCA zorgt al dertig jaar voor de vrijwilligers en mantelzorgers in Almere. Ook voor kinderen die mantelzorger zijn. Als jij veel thuis moet zorgen voor iemand, kun je bij hen terecht voor extra hulp. Kijk maar eens op de website www.vmca.nl

Tiny Houses expositie

Als je een heel klein huis voor twee personen mag ontwerpen…hoe zou dat er dan uit zien? Is er een keuken waar je ook in slaapt? Een badkamer waar je ook in kunt gamen? De BouwEXPO koos een aantal deelnemers uit die in 2017 met de bouw van een klein huis mochten beginnen. Deze huizen worden ook Tiny Houses genoemd. In Almere Poort zijn nu 7 huisjes af en in 2018 worden de 5 overige Tiny Houses gebouwd. Zo klein mogelijk bouwen is niet alleen heel leuk en een uitdaging. Het is ook minder kostbaar en het is duurzaam. Omdat er veel mensen in Almere alleen wonen of met z’n tweetjes, wilde de BouwEXPO graag zien wat er allemaal mogelijk is als je klein wilt wonen. Wil jij zien hoe mooi en leuk de kleine huizen zijn? Kijk dan eens op www.bouwexpo-tinyhousing.nl Je kunt je daar ook regelmatig inschrijven voor een rondleiding.