2016

Brassband Almere, 35 jaar

Kom, we reizen heel even naar het jaar 1800 in Engeland. Stel je een groep stoere mijn- en staalwerkers voor die samen muziek maken omdat ze zich in hun weinige vrije uren vervelen. Zie je het voor je? Deze harde werkers zijn vooral mannen met grote handen dus spelen ze alleen op sterke en stevige instrumenten. Zoals trompetten. Tuba’s. Al snel wordt hun muziek populair en willen ook andere arbeiders bijvoorbeeld van fabrieken een band samenstellen. Ook in andere landen wordt een muziekgroep als deze populair. Zo’n groep met 25 leden die alleen op koperen blaasinstrumenten of slagwerk, wordt een Brassband genoemd.

Ook Almere heeft een eigen Brassband Almere. Die band is  opgericht door Jan Schut en Leo Wilde in 1981 . In het begin bestaat de band uit zes leden, inclusief trompettist Jan en cornettist (een kornet lijkt beetje op trompet) Leo. Maar al snel worden steeds meer mensen lid.

De band speelt allerlei soorten muziekstukken, van modern tot klassiek. Wat ze laten horen, hangt af van waar ze optreden. Ze treden bijvoorbeeld op in Almere Haven tijdens het Havenfestival.

Sinds 1981 heeft Brassband Almere drie orkesten: A, B en C. In orkest C spelen leden, vaak jongeren, die nog maar net een instrument hebben leren bespelen. In orkest B spelen leden die wat verder zijn. En orkest A bestaat uit de beste en meest gevorderde muzikanten.

In 2016 bestaat Brassband Almere 35 jaar. Een groot feest dat natuurlijk, hoe kan het ook anders, wordt gevierd met een drietal concerten onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg.

O ja, zit je op de openbare basisschool De Albatros in Almere Buiten? Dan heb je kans om ze eens een keertje te horen oefenen. Elke donderdagavond wordt er daar druk gerepeteerd.

25 jaar een ziekenhuis

Het ziekenhuis in Almere heet het Flevoziekenhuis en vind je midden in het centrum van Almere. In 2016 viert het ziekenhuis dat het al 25 jaar in Almere staat. Van een klein stadsziekenhuis groeide het in al die jaren uit tot een plek waar zelfs dokters die nog niet zijn afgestudeerd worden opgeleid. Ondanks dat het ziekenhuis zoveel groter is geworden en er zoveel meer medische diensten bij zijn gekomen, staat  het ziekenhuis nog steeds op dezelfde plek in de stad.

Almere 40 jaar oud!

In 2016 viert de gemeente Almere het 40-jarige bestaan. Een hele leeftijd alweer. Zeker als je weet dat Almere in al die jaren nu de achtste stad is geworden van Nederland. Dat betekent dat er nog maar 7 steden groter zijn. Almere telt zelfs meer dan 200.000 inwoners.