2015

Theatergezelschap Vis à Vis
Burgemeester Annemarie Jorritsma

Vis à Vis: 25 jaar spektakel theater

Op het Almeerderstrand kun je voetballen, spelen, zonnen en een hapje eten. Maar wist je dat je in de zomer er ook toneel kunt kijken? En niet zomaar een toneelstukje, nee, theatergezelschap Vis à Vis maakt elk jaar een spectaculaire voorstelling. En die voorstelling kijk je niet in een gebouw, maar gewoon buiten. Naast het strand van Almere Poort. De voorstellingen van Vis à Vis zijn super populair. Er komen heel veel mensen ook van buiten de stad om het theater te bekijken. Soms wel 50.000 mensen in een seizoen!
Het heet niet voor niets spektakeltheater, er gebeurt zoveel dat je ogen en oren tekort komt. Er wordt gefietst, met auto’s gereden, mensen vliegen over je hoofd. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt…
Eerst speelden de acteurs en actrices op andere plekken dan in Almere. Want Vis à Vis maakt al meer dan 25 jaar theater in de buitenlucht. In 1990 speelden ze hun eerste voorstelling met de naam Topolino. Voor dat stuk, gebruikten ze drie auto’s, van die kleine Fiat-500’jes, misschien ken je die wel. Ze hadden zoveel succes dat ze met de voorstelling heel de wereld over gingen, zelfs in Australië!
In 2007 speelden ze voor het eerst in Almere Poort. In 2010 besloot Vis à Vis dat ze een vaste plek wilden naast het strand van Almere. Sinds dat jaar worden ze steeds populairder. Ze spelen de voorstelling elk seizoen wel 55 keer en er komen steeds meer mensen kijken. Ga jij ook een keertje?

Burgemeester Annemarie Jorritsma zwaait af

foto: Anna van Kooij

Als je burgemeester bent, ben je de baas van een stad en werk je samen met wethouders in het gemeentebestuur. Van 2003 tot 2015 was Annemarie Jorritsma-Lebbink burgemeester van Almere. Annemarie Jorritsma was geen onbekende want ze zat namelijk ook een aantal jaren in de regering. Ze was minister van Verkeer en Waterstaat en minister van Economische Zaken. Ze was zelfs vicepremier, dat betekent dat als de minister-president van Nederland er niet was, zij de baas was van de regering. Voordat Annemarie Jorritsma burgemeester van Almere was, was ze dat voor de stad Delfzijl. Toen Almere op zoek was naar een burgemeester, solliciteerde ze en ze kreeg de baan. Annemarie Jorritsma was maar liefst 12 jaar onze burgemeester. In 2015 besloot ze om weer terug te gaan naar de landelijke politiek, naar de Eerste Kamer deze keer. Heel veel tegels van de Walk of Fame zijn trouwens door Annemarie Jorritsma onthuld. Ze vond het heel belangrijk dat je in de stad de geschiedenis van Almere kon terugvinden.

30 jaar bestaan van Almeerse Reddings Brigade

Natuurlijk weet jij wel dat Almere heel veel water heeft. Kijk maar eens op een kaart van de stad, dan zie je overal kleine en grote meren. Geen wonder dat Almere ook een reddingsbrigade heeft die mensen redt uit het water. Zwemmers, mensen met boten, noem het maar op. De Almeerse Reddings Brigade bestaat al 30 jaar. De mensen die er werken doen dat vrijwillig. Ze krijgen er niet voor betaald. Elk jaar komen er wel honderd nieuwe redders bij die de stad veiliger maken. Die worden opgeleid door de reddingsbrigade. Kijk maar eens als je bijvoorbeeld naar het strandfestival ZAND gaat of de intocht van Sinterklaas, dan zie je de reddingsbrigade aan de waterkant de wacht houden.