2014

Bob Friedländer

Ken jij de bekende Almeerder Bob Friedländer? Misschien wel zonder dat je dat weet. Want Bob is een van de meest bekende fotografen van Almere. Het zou zo maar kunnen dat hij ooit bij jou op school een foto is komen maken omdat er iets bijzonders was. Of dat je hem in de stad zag met zijn onafscheidbare camera om zijn hals.

Bob is al een hele tijd fotograaf. Al sinds 1964. In dat jaar maakte hij zijn eerste fotoreportage. Een heel succesvolle want hij maakte foto’s van een vrouw die na twintig jaar wachten haar moeder weer terugziet. Kun je voorstellen hoe mooi die foto’s zijn? De moeder en de vrouw waren heel lang van elkaar gescheiden door het zogenoemde IJzeren Gordijn. Dat was tot 1989 de naam van de grens tussen het vrije westen en het communistische oosten van Europa. De foto’s van Bob werden door de Duitse pers ook gepubliceerd. En door de Telegraaf in Nederland. Vanaf dat moment was Bob bekend.

In 1980 verhuisde Bob van Amsterdam naar Almere Haven. Daar moest hij even wennen maar al snel voelde hij zich hier thuis. Hij vroeg zelfs aan de plaatselijke krant van Almere of ze een fotograaf konden gebruiken. En zo was Bob behalve fotograaf bij grote kranten ook de fotograaf van Almere. Bob heeft zowat elke belangrijke gebeurtenis gefotografeerd. Mensen die hier wonen, de politiek. Noem het maar op. Hij heeft zelfs een foto gemaakt van de oud-burgemeester, meneer de Cloe, die over een slootje wilde springen en dat – je voelt het al aan! – net niet redde en drijfnat werd. Bob en zijn vrouw Michelle zijn ook nu nog steeds heel bekend in de stad. Kijk maar eens goed als je misschien ooit getuige bent van een gebeurtenis die in het nieuws komt: ze zijn vast en zeker in de buurt.

PIT en Veiligheidsdag

Het veiligheidsmuseum PIT is de plek voor iedereen die meer wil weten over politie, brandweer en ambulances. Je kunt er heel veel zien en doen. Je kunt een echte Porsche van de politie bekijken, een digitale brand blussen en een misdaad oplossen. Het museum werd spectaculair geopend in 2014. Dat gebeurde tijdens de eerste landelijke Veiligheidsdag die in Almere werd georganiseerd. De Minister Ivo Opstelten opende het museum. Over de stad vlogen helikopters, militairen lieten zich met kabels van gebouwen afglijden, ambulances flitsten voorbij en de politie liet zien hoe hun honden een verdachte pakten. Heb je dit spektakel gemist? Niet getreurd! Elk jaar laten de hulpdiensten op de Veiligheidsdag hun werk aan je zien en dan kun je alsnog bijvoorbeeld een tank van binnen bekijken.