2013

AJSO bestaat 25 jaar - Opgericht door dirigent Hans Welle

AJSO

Almere heeft een fantastisch jeugdorkest: het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO). In dit orkest spelen 85 jongeren (ouder dan 14 jaar) allerlei instrumenten. Van piano tot cello. Van trompet tot slagwerk. Het orkest speelt klassieke muziekstukken en moderne filmmuziek. Niet iedereen kan zomaar meespelen in het orkest. Daar moet je voor worden uitgekozen. Je kunt wel alvast meedoen aan een orkestklas. Daar kun je nog beter worden en dan later doorstromen naar het AJSO.
In 1987 richtte dirigent Hans Welle het orkest op. Dat was toen nog een heel klein orkest met drie kinderen die ieder een eigen instrument bespeelden. Een piano, viool en dwarsfluit. Al snel wilden er steeds meer kinderen muziek maken en het orkest werd groter. Omdat ze hun concert altijd begonnen met een bekende melodie van de televisieshow de Muppets kreeg het orkest al snel dezelfde naam: De Muppets. Toen het orkest zijn tiende verjaardag vierde, veranderde de naam naar Almeers Jeugd Symfonie Orkest, korter gezegd AJSO. In 2013 bestaat het orkest 25 jaar en is Hans Welle nog steeds de dirigent. Het AJSO speelt in andere steden en in andere landen. Ze hebben zelfs ooit in de gevangenis van Almere, Almere Binnen, een concert gehouden. Dat maakte diepe indruk op de orkestleden en op de gevangenen. Je kunt ook een keertje naar ze luisteren want ze geven jaarlijks tien concerten. Ook in Almere.

De Fantasie 30 jaar

Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Als alles kon? Alles mocht? Dat zijn de vragen die de organisatie met de naam De Fantasie in 1982 aan mensen stelde. Ze schreven een prijsvraag uit en noemde die: Ongewoon Wonen. Als je won, werd je huis gebouwd. Tien prijswinnaars kregen een stuk grond om hun huis op te bouwen. Dat huis mocht er vijf jaar staan, daarna moest het weer worden afgebroken. Daarom mochten de huizen niet op een zogenoemde fundering worden gebouwd. Dat is een heel stevige bouwlaag die in de grond wordt gelegd, waar dan weer bovenop het huis wordt gebouwd. Er kwamen enorm veel mensen kijken. Vooral mensen die veel van architectuur houden. De wonderlijke huizen werden beroemd en mensen begonnen te twijfelen. Moet je iets dat zo populair is weer afbreken? Dat leek geen goed plan. Daarom mochten de prijswinnaars de huizen laten staan. Ga je ook eens kijken naar de fantasiehuizen?