2012

Stille tocht uit respect

Fatale mishandeling Richard Nieuwenhuizen

Op 3 december 2012 overleed grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Hij was de dag ervoor op het voetbalveld in elkaar geslagen door een aantal jeugdspelers. Deze mishandeling werd zijn dood. Heel Nederland was ontzettend geschrokken. Ook buiten Nederland werd erover gepraat in nieuwsprogramma’s en over geschreven in kranten. Een week later liepen mensen in Almere een stille tocht. Het regende en was erg koud, maar volwassenen en ook veel kinderen, liepen mee. Wel 12.000 mensen. Omdat de grensrechter vrijwilliger was bij voetbalclub SC Buitenboys, liepen er ook veel kinderen in het wit-blauwe tenue van de club mee. Voordat de tocht van start ging, sprak de zoon van Richard, Alain, de mensen toe. “Lieve papa, je liet je passie stralen over het hele voetbalveld. Op een ding was je tegen en dat was een grote mond. Laat staan zinloos geweld.” De stille tocht maakte veel indruk. Een paar dagen na de dood van de grensrechter startte ook de acties van de KNVB zoals ‘Zonder respect geen voetbal’, die posters ken je vast wel.

Inline skatebaan

Schaatsen op natuurijs. Of inline-skaten op een skeelerpiste? Het kan bij de Almeerse inline-skate- en natuurbaan. De baan werd in de lente van 2012 geopend in het Fanny Blankers-Koen Sportpark, precies naast het voetbalstadion van Almere City FC. De Almeerse Schaats Vereniging (ASV) is de eigenaar van deze plek. Je kunt er inline-skaten (ook wel skeeleren genoemd) of schaatsen in de winter. Maar dat laatste kan alleen als het echt vriest, want dan zetten ze de banen onder water en wachten op de vorst. Ook als je nog niet zo goed kunt schaatsen of skaten, kun je lessen volgen. En houd je meer van spel? Dan kun je kiezen voor hockey op het ijs of op de inline-skate-baan.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #483d3d; -webkit-text-stroke: #483d3d} span.s1 {font-kerning: none}

Schedel Romeinse tijd

Stel je voor dat je tijdens het spelen ineens een schedel vindt, zou je dan schrikken? De Almeerse jongens Thijs (11 jaar) en Nick (12 jaar) uit Almere Poort wel. Zij waren in de zomer van 2012 lekker aan het buiten spelen toen ze zomaar ineens een schedel vonden. Ze schrokken enorm en hun ouders belden meteen de politie. Het bleek gelukkig niet om een griezelige misdaad te gaan. De schedel was wel 2000 jaar oud en kwam uit de eerste of tweede eeuw na Christus. De Romeinse tijd! Een heel bijzondere vondst dus. Een topvondst, zeiden de kranten zelfs want tot voor kort dachten we dat heel Almere in die tijd onder water lag. Nu wordt steeds duidelijker dat het Flevomeer, zoals het toen heette, niet een groot meer was, maar allemaal meertjes aan elkaar met stukjes land ertussen. Omdat in die tijd dode mensen niet werden begraven maar verbrand, denken wetenschappers dat de schedel van iemand is die verdronken is in het water. Ook wordt gedacht dat het geen Romein was, maar iemand van een Keltische of Germaanse stam.

Floriade

Heb je al eens iets over de Floriade gehoord? Dit is een tentoonstelling over tuinbouw die om de tien jaar in een andere stad wordt georganiseerd. In 2012 hoorde Almere dat zij de tentoonstelling mag organiseren. Je vraagt je misschien wel af waarom je dat zo lang van tevoren al moet weten? Dat komt omdat je dan genoeg tijd hebt om er iets moois van te maken. Almere wil bijvoorbeeld een compleet nieuwe wijk maken in de buurt van de Filmwijk en het Weerwater. Een wijk waarin je midden in de stad je eigen voedsel kan verbouwen, je eigen energie kunt opwekken en waarin je ook gewoon kunt leven. Het thema van Almere is namelijk: Growing Green Cities. En dat betekent zoiets als een stad die goed nadenkt over groen en het verbeteren van het klimaat en niet zomaar van alles bouwt.