2010

De Nieuwe Bibliotheek

Trekt overweldigend veel publiek

(Foto: Geert van der Wijk)

Lees je graag? Dan kom je misschien weleens in de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad. De bibliotheek werd op 27 maart 2010 geopend. Veel mensen kwamen kijken naar het bijzondere gebouw en konden luisteren naar lezingen. Ook een bekende schrijver las eigen verhalen voor. Van Meyer & Van Schooten architecten ontwierp het gebouw. Wist je dat je helemaal niet de roltrappen hoeft te gebruiken om naar de kinderboeken te gaan? Je kunt van de piano tot helemaal aan het einde van de jeugdafdeling langs het raam lopen, terwijl je beneden alle mensen in de stad ziet winkelen.

Eerste Almeerder

Kun je je voorstellen dat het in 2010, 35 jaar geleden is dat de eerste Almeerders in Almere kwamen wonen? Zij kregen toen de sleutel van hun woning in Almere Haven. Dat was trouwens niet het huis waar ze lang zouden gaan wonen. Het was een tijdelijk adres waar ze konden wonen tot hun echte huis gebouwd was.

Zoneiland

Zonne-energie is schone energie. En gemakkelijk te verzamelen. Daar heb je alleen maar zonnepanelen of zonnecollectoren voor nodig. In de wijk Noorderplassen-West pakte het bedrijf NUON het heel groots aan. Het bouwde een zoneiland. Niet een echt eiland maar een grote plek omringd door een slootje waar wel 520 zonnecollectoren staan uitgestald. Als je met de auto over de Hogering rijdt, kun je ze heel goed zien. Al die glimmende panelen vangen de warmte van de zon op. Met die warmte verwarmen ze koud water tot 70 graden Celsius. En die warmte van dat water gaat naar zo’n 2700 woningen van de wijk Noorderplassen-West zodat die woningen verwarmd worden. Het eiland werd op 21 juni 2010 feestelijk geopend.