2008

‘De Oostvaarders’

Natuurbelevingcentrum open

(Foto: Lucas Veeger)

Heb je op school of in de bioscoop de film De Nieuwe Wildernis gezien? Dan zie je de paarden en herten, de zeearend en vossen die zomaar in Almere bij de Oostvaardersplassen wonen. Je kunt deze dieren ook bekijken als je naar het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders gaat. Maar dan moet je wel wat geluk hebben. Boven in het gebouw zijn verrekijkers waarmee je over heel het gebied kunt spieden naar de dieren. In 2008 wordt het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders officieel geopend.

In maart 2008 begint de bouw van het zoneiland bij Noorderplassen-West. Dat is een groot karwei want er moeten heel veel zonnecollectoren worden geplaatst. Als het klaar is zullen alle woningen in de wijk verwarmd worden met de energie die van de zon komt.

Je weet natuurlijk wel dat Almere een jonge stad is. De Amerikaanse architect William McDonough heeft samen met Almere zeven punten op een rij gezet waarmee de stad ervoor zorgt dat het denkt aan het klimaat, aan een goede toekomst voor de kinderen, aan de natuur, aan slimme uitvindingen, enzovoort. Die punten noemen we de Almere Principles. In 2008 werden ze gepresenteerd.