1999

‘Tante Truus’ van start

Gerund door mensen met een beperking

(Foto: EnRICoPictures fotografie)

In 1999 leren Almeerders dat de lekkerste appeltaart door Tante Truus wordt gebakken. Tante Truus is niet een vriendelijke dame, maar een lunchroom waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Er werken bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down. Als je dat hebt, ontwikkel je je trager dan een ander. Maar dat betekent niet dat je niets kunt. Dat kun je zien bij Tante Truus waar ze bedienen, broodjes maken en natuurlijk ook de appeltaart bakken. Tot 2004 doen ze dat op de Kerkgracht in Almere Haven, daarna in het centrum van Almere, waar je nu nog steeds overdag kunt eten en drinken. En kijk ook eens goed rond als je van je appeltaart smult. Overal staat en hangt mooie kunst door de mensen zelf gemaakt.

In 1999 wordt Almere heel beroemd want televisieproducent John de Mol zet het Big Brotherhuis in Almere Buiten. In dit huis moeten twaalf mensen, die elkaar nog niet kennen, zo lang mogelijk proberen bij elkaar te leven. Degene die dat het langste volhoudt, 100 dagen, is de winnaar. Alles wat ze doen wordt gefilmd. Nog nooit is er een televisieprogramma geweest als dit. Er wordt heel veel over gepraat op straat, kranten staan er vol mee en zelfs in het buitenland praten mensen erover. Iedereen kijkt zo vaak mogelijk en fans zoeken het huis op in Almere. Uiteindelijk wordt Bart op 30 december 1999 de winnaar.

In 1999 worden de snelwegen A6 en A27 met elkaar verbonden. Nu is Almere nog beter bereikbaar voor automobilisten en vrachtverkeer. Hiervoor reed namelijk iedereen over dezelfde weg en waren er lange files. Nu kunnen mensen kiezen of ze doorrijden over de snelweg of toch kiezen voor de Waterlandseweg, dat is de weg langs de Kemphaan.