1996

De Kemphaan

Stadslandgoed voor alle Almeerders

(Foto: Geert van der Wijk)

Almere bestaat in 1996 twintig jaar. In dit jaar krijgt de stad een echte stadsboerderij op het Stadslandgoed De Kemphaan. Boer Tom en boerin Tineke hebben de eerste tijd alleen koeien en er moet een hoop gebeuren voor het een echte boerderij wordt met ook nog geiten- en schapenweides. Je bent er vast wel eens geweest om een kijkje te nemen in hun stallen.

Een stuk verderop van de Kemphaan, vind je een groen kunstwerk. Heel hoge populieren, dat zijn bomen, zijn zo bij elkaar gezet dat ze wel een gebouw lijken. Het heet dan ook De Groene Kathedraal en is ontworpen door Marinus Boezem. Een kathedraal is een hele grote kerk. De bomen werden al in 1986 geplant, wel 178 bomen! In 1996 zijn de bomen hoog genoeg. En mensen kunnen dan zien dat het inderdaad een groen gebouw is.

Als je weleens in andere steden bent, valt je misschien steeds meer op dat Almere wel heel veel bijzondere gebouwen heeft. Architecten hebben veel voor onze stad gemaakt. De architectuur van Almere is dan ook heel bekend in Nederland. In 1996 wordt het Architectuurcentrum CASLa opgericht. Hier konden mensen alles vinden over de architectuur en ook over het landschap van Almere. Helaas bestaat CASLa nu niet meer.

Als je in Almere Haven op de kade staat, zie je aan de overkant de plaats Huizen liggen. Dit dorp kun je in 1996 gewoon met de fiets bereiken. Je hoeft alleen maar met je fiets het veerbootje te nemen dat over het Gooimeer naar de overkant vaart.

Minister Winnie Sorgdrager komt in 1996 naar Almere om de gevangenis in Almere Buiten officieel te openen. De gevangenis heeft een bijzondere en eigenlijk best grappige naam, want als je opgesloten bent, is het niet de bedoeling dat je zomaar naar buiten kunt. Daarom heet de gevangenis Almere Binnen.