1995

Kindervakantieland

vermaak in eigen stad

(Foto: Ton Kastermans)

Er zijn kinderen die nooit op vakantie kunnen. Omdat er geen geld is. Omdat ouders te ziek zijn. Of door andere dingen. Daarom wordt in 1995 door stichting Kindervakantieland voor het eerst een vakantieweek voor deze kinderen georganiseerd. Even ertussenuit, spelen en lol maken met andere kinderen. Het wordt een groot succes en tegenwoordig is er in Almere zelfs een heus vakantiehuis op het Stadslandgoed De Kemphaan waar elk jaar heel veel kinderen een fijne tijd hebben.

Weet jij hoe jazzmuziek klinkt? Google het maar eens. In 1995 heeft Almere voor het eerst een festival met de naam ‘Jazz Below the Sea’. Omdat er helemaal geen geld is voor bekende artiesten, bedenkt de stichting Almeriaantje een leuke actie. Iedereen kan geld bieden op artiesten die je graag wilt horen. Elke artiest heeft een eigen prijs. Wil je de bekende saxofonist Hans Dulfer horen? Roep maar een prijs! Uiteindelijk wordt er zoveel geld opgehaald dat Almere de artiesten kan vragen om echt op te komen treden. Het festival is een enorm succes.

Elk jaar herdenkt Nederland op 4 mei de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 1995 krijgt Almere een officieel standbeeld in Almere Haven. Bij dit standbeeld kunnen mensen op 4 mei de doden herdenken. Het standbeeld heet De Dolfijn.