1993

Bevrijdingspop

Eerste festival bij ‘t Weerwater

(Foto: Ton Kastermans)

Op 5 mei vieren we in Nederland dat we in 1945 werden bevrijd van de Duitsers. In Almere is in 1993 het eerste Bevrijdingspopfestival aan de oever van het Weerwater. Na dit jaar wordt het festival elk jaar opnieuw gevierd.

Als wegenbouwers aan het werk zijn om de snelweg A27 te verlengen, komen ze plotseling tijdens het graven oude dingen tegen. Het zijn wel heel oude dingen…7.000 jaar oud en dus uit de Steentijd! Dat is de tijd in de prehistorie dat mensen bijvoorbeeld bijlen van steen gebruikten. Uiteindelijk komen er wel zes Steentijdvindplaatsen open en bloot te liggen door de wegwerkzaamheden. De minister van Verkeer en Waterstaat, Annemarie Jorritsma, geeft meteen het startsein om archeologische opgravingen te doen.

Op 30 december brandt basisschool De Bijenkorf in Almere Haven volledig af. Het is geen ongeluk, maar brandstichting. Vooral de eerste bewoners van Almere en hun kinderen zijn heel verdrietig en boos. De school is zo beschadigd dat de school niet meer opnieuw kan worden opgebouwd.